Om du er interessert hvordan gjenreisningen etter andre verdenskrig gikk for seg så anbefaler jeg... les mer
Sterkt besøk, og med gode illustrasjoner og elementer som viser både ødeleggelsen og det som kom... les mer
Byen Hammerfest ble brent høsten 1944. Det ble også mesteparten av fylket Finnmark. Over 50.000 mennesker ble evakuert sørover, og de måtte se hjemmene sine gå opp i flammer. Men folk kom tilbake. De bodde kummelig, ofte i telt, og noen i brakker eller under en hvelvet båt som var taket i deres provisoriske bolig, frem til de igjen hadde bygd opp sine hjem. Hammerfest by, hadde bare ett bygg igjen, det var gravkapellet på kirkegården. Ellers var absolutt alt lagt i ruiner. Et museum som forteller historien om en katastrofe, men også en gjenreising av fylket av en befolkning som ikke lot seg stoppe. De skulle hjem, bygge opp igjen, selv om de kom til bare sot og aske på hjemplassen.
Her får man med seg hele historien, man ser virkelig hvor ødelagt Finnmark var etter krigen, og man får et lite bilde på hvordan menneskene klarte å reise seg igjen, virkelig imponerende, man kan se grotter hvor folk bodde under krigen, identiske rom fra hytter/hus slik at man får en liten formening om hvor trangt og hvor lite plass man hadde på veldig mange mennesker, virkelig verdt et besøk
Hei Nine.
Tusen takk for både besøk og hyggelig anmeldelse!
Hjertelig velkommen tilbake og beste hilsen fra Hammerfest.
Doris / Publikumsansvarlig
Vi var fire som gikk for å se museet, der den ene hadde vært der før og derfor kunne anbefale besøket. Det tok litt tid, for det var mye å lese som var interessant og opplysende. Man har jo lest fra historien om den brente jords taktikk, men her fikk vi virkelig sett resultatet på foto og installasjoner om leveforholdene på den tiden. Dette burde egentlig ha vært gratis, da sikkert mange flere ville ha sett utstillingene.
Hei Odd.
Tusen takk for din hyggelige anmeldelse og ikke minst, takk for besøket :-)
Vi setter bestandig stor pris på når folk anbefaler Gjenreisningsmuseet og tar med seg venner og familie hit og det gleder oss veldig at du opplevde besøket hos oss som interessant og opplysende.
Selvfølgelig skulle vi gjerne hatt gratis inngang til alle, men dessverre har vi per i dag ikke muligheten til det. Skoleklasser og grupper fra lokale institusjoner har muligheten å se på utstillingen uten betaling. Slik kan vi sikre historisk opplysning til barn og ungdom. Ellers er vi avhengig av betalende besøkende for å sikre daglig drift av museet.
Takk igjen for din støtte gjennom ditt besøk og hjertelig velkommen tilbake.
Doris
Dette var en god og interessant opplevelse. Utstillingen var informativ og godt gjennomført fra start til slutt.
Gjenreisningsmuseet er veldig informativt. Jeg liker spesielt kombinasjonen av tekstbeskrivelser og film. Det er også en sjeldenhet å besøke et museum der du kan gå inn i rom, stuer, kjøkken fra før- og etterkrigstid og se originale tidstypiske gjenstander som ikke er i montre eller plassert bak sperrebånd og glass.
Veldig bra! Og inngangsprisen er for lav i forhold til det du får igjen: Kr 50,- pr pers!
Dette kan anbefales når man besøker Hammerfest.
Et moderne museum i en fin og tilpasset bygning. Utstillingen gir omfattende bildet av hvordan Hammerfest ble fullstendig nedbrent under siste krig. Det er utrolig at hele byen ble fullstendig nedbrent. Det eneste som sto tilbake var et lite gravkapell.
En hyggelig kaffeteria på museet anbefales.