Vi var på omvisning i gruvene med en fantastisk kunnskapsrik og trivelig guide. Dette er et viktig... les mer
BELIGGENHET: Denne anmeldelsen gjelder kun besøket i Sølvgruvene ved Saggrenda, ikke museet i... les mer
Min mann og jeg dro hit med våre barn på tre og fem år. Nedre aldersgrense er tre år og vi var litt usikre på om dette var litt for ungt. Ingen av anmeldelsene på tripadvisor sier noe om det. Det gikk veldig fint å ha med én treåring og én femåring, men jeg tror vi foreldrene syntes det var mer spennende. Barna likte togturen inn og ble facinert over at vi var inne i en gruve, men på slutten av turen var de lei.
Heldigvis hadde guiden Johannes en liten overraskelse da turen var over. Barna fikk velge hver sin stein fra en skattekiste. Denne kunne de ta med seg hjem og da de kom på utsiden så fikk de presset sin egen mynt ved å fremvise denne steinen.
Barna kledde godt på seg. De hadde på seg fleecedress med tynn jakke over, tykke sko og vanter. Det var flere som frøs inne i gruven og spesielt på hendene. Vi tok med hørselvern til dem for turen med toget inn og ut av grotten, anbefales. Vi får utdelt ørepropper, men disse er for store for små ører (etter min mening).
For oss voksne var turen en veldig fin opplevelse. Guiden vår var Johannes og han snakket både høyt og tydelig. Det er utrolig mye historie i disse gruvene. Skulle bare ønske vi kunne dra og ser mer av gruvene. Dette kan man gjøre dersom man blir med på Gruvesafari.
I tilknytning til gruvene er det en museumsbutikk hvor man kan kjøpe ulike typer stener og andre suvenirer. Det er et aktivitetsområde hvor man kan få stanset en mynt, vasket etter sølv, sett på ulike stener og få oppleve hvordan det var for de første gruvearbeiderne å brenne bål inne i gruven. Også muligheter for å ta med niste og nyte.
Godt med parkeringsplass til biler og bobiler rett i nærheten av gruveområdet, også et badevann med diverse vannleker.
11/10 2021 - Veldig bra! Takk til Erik for sang og omvisning i sølvgruvene. Kjempegod historiefortelling både for barn og voksne. Museet har en en imponerende samling mynter, verktøy, mineraler og våpen. Kunnskapsrik mann bak kassa i disken. Bare å spørre i vei. Må tilbake til lenger vandring i gruva.
Jeg var ikke inne på muséet da jeg var der, til det ble tiden for knapp. Jeg spaserte kun på utsiden. Et lite museum med noen få gamle vakre bygninger av historisk interesse.
Merk at anmeldelse kun gjelder museene i byen, ikke selve gruvene. Jeg vet fra tidligere besøk at togturen inn i gruvene er vel verdt et besøk, men denne var i sommer korona-stengt. Museene i Kongsberg har potensiale, men føles nå nokså gammeldags presentert og ikke nok pedagogisk tilrettelagt for barn. Her trengs en oppgradering når det gjelder formidling av en i seg selv spennende historie. Samme inntrykk gjelder alle de tre museene i bygget.
Vennlig mottakelse utafor sesongen. Dyttig guidehefte, og runden var pes\dagogsik godt agt opp, Ree museer i ett, Skimuseum og Våpenmuseum for spesielt interesserte.
En guidet tur i sølvgruvene kan anbefales. Mye å lære om Kongsbergs historie og hvordan sølvforekomstene dannet og formet et helt samfunn fra 1600 -tallet. Temperaturen ligger på 6 grader, så ta med jakke og bukse.