如果你想品嚐正宗的葡國菜,不妨到西環堅尼地城的ANTONIO THE KING OF PIRI-PIRI CHICKEN,這間由熱情嘅外國人主理的餐廳,以其獨特的風格和美味的食物而聞名。餐廳的裝潢充滿異國風情,牆上掛著葡萄牙國旗,仲有多幅葡萄牙名人嘅照片,仲有C朗拿度嘅親筆簽名球衣,音樂也是葡語歌曲,讓你感覺置身於歐洲嘅地道小餐館。
餐廳提供多款葡國地道美食,我點了兩道前菜和兩道主菜,分別是:
**MUSSELS BOLMAO PATO**
這是一道用白酒煮的青口,份量十分足夠,青口新鮮肥美,白酒香濃而不膩,帶有淡淡的辣味和香草味。配上麵包一起享用,可以吸收多餘的醬汁,非常開胃。
**FLAMED CHORIZO**
這是一道經典的葡式火腿腸菜餚,火腿腸油脂豐富,仲會席前點火烤製,經過火烤後火腿腸多添一份煙燻的味道。食嘅時候可以將橄欖油倒入麵包再放腸,再加橄欖油一齊食,可以更能突出腸嘅煙燻嘅味道,仲可以品嚐到香脆口感。
**ESPETADA**
呢道主菜係用咗最嫩嘅菲力牛柳所做,用特製醬汁醃製,再用好長嘅鐵枝串起,再配以炭火烤至香嫩多汁。而醬汁味道也滲透到肉裡。呢道菜仲配有飯、薯條和沙律,飯是用黑胡椒調味的葡式飯,粒粒分明而富有層次。薯條和沙律則是簡單而清爽的配菜,同牛肉一齊食更加滋味。
**BACALHAU NO FOANO**
呢係道用鱈魚做嘅主菜,鱈魚是用了美味的橄欖油、大蒜烤焗而成,表面有淡淡嘅金黃,內裡肉質細嫩而不乾。這道菜還配有新薯同埋沙律,新薯烤得剛剛好,內裡綿滑。沙律清爽,增加了整道菜嘅清新感。
#BACALHAUNOFOANO #ESPETADA #FLAMEDCHORIZO #ANTONIOTHEKINGOFPIRIPIRICHICKEN #likesforlike #follow4followback #followforfollow #tagsforlikes #folloebackinstantlyu #wwhkfood #ufoodhk #delicious #yummy #hkfoodie #foodporn #hkfood #foodie #foodporn #foodlover #foodkiller #foodpics #ufoodphoto #hkig #foodphotography #美食 #相機食先 #食好西 #吃貨 #photooftheday #大口仔在堅尼地城
Eier eller administrerer du dette stedet? Gjør krav på oppføringen din gratis for å svare på anmeldelser, oppdatere profilen din og mye mer.