Jeg har aldri vært på Fredriksten Festning – noe som er litt merkelig når man har bodd i Oslo og omegn hele livet. Og dette var et fantastisk byggverk! Majestetisk plasser høyt opp i terrenget med en nydelig utsikt i alle retninger. Det er en ganske spesiell opplevelse å gå rundt å tenke på hvordan folk hadde det her for 200 og 300 år siden – litt magisk.
Og midt i dette fasjonable byggverket ligger en liten perle av en restaurant. Noen ganger er det vanskelig å beskrive en restaurant med ord, og Curtisen er et slikt sted. Det er så mye historie i veggene og i omgivelsene at man bare må oppleve det selv for å skjønne hva andre mener.
Man kan godt si at Curtisen er en liten restaurant, men kjøkkenet må slå alle rekorder – jeg tror aldri jeg ha sett et så lite kjøkken på en restaurant. Det er faktisk smått utrolig at de klarer å diske opp en 5-retters til 30-40 personer i løpet av en kveld. Når maten i tillegg er av ypperste klasse begynner man å lure på om de kan trylle i dette lille historiske bygget. Er det faktisk magi vi er vitne til? Man blir i hvert fall meget imponert.
For de som kjenner eller, som meg, har lest litt om Sebastian Engh, vet at denne mannen er meget hardtarbeidende. Det virker som han har jobbet beinhardt hele livet, og et slikt ståpåmot kommer godt med i en restaurant som Curtisen. Lokalene er ikke akkurat optimale for restaurantvirksomhet, noe som medfører mye ekstraarbeid for Chefen og de ansatte. Det bæres mye opp ned trapper, og man må ta ekstra hensyn til hverandre når lokalene er såpass små. Men på tross av dette er servicen upåklagelig. Vi følte oss virkelig velkommen hos Chef Engh og hans crew. Stemningen virket meget god blant de ansatte – og det smittet godt over på stemningen i lokalet. Det var rett og slett kjempekoselig å være der! Jeg vil også trekke frem at det var problemfritt at hele vårt selskap på 10 personer tok en pause midt i måltidet for å nyte lysshowet som vises på to av festningsveggene rett utenfor restauranten hver kveld. Det også ble en magisk opplevelse opp i det hele. Vi er veldig takknemlige for at de ga oss denne muligheten.
Maten var som nevnt nydelig! Curtisen er definitivt verdig en plass i Michelinguiden. En kjapp gjennomlesing av CV'en til Chef Engh burde være nok til å få øynene opp for Curtisen. Jeg tenker at retten "Beter i kombinasjon" var kveldens høydepunkt – et vakkert skue og himmelsk på smak! En utrolig god rett.
Jeg kan på det aller varmeste anbefal et døgn på Fredriksten Hotell, en spasertur på festningsområdet på dagen, og toppe det hele med middag på Curtien på kvelden. En magisk opplevelse.