I juli 2018 samlet vi en gruppe i alder 1-69 år til en helg på Engø Gård. Vi hadde hørt mye bra om stedet og maten, og stedet innfridde i stor grad.
Til tross for at Tjøme-området er travelt i ferietiden, ligger Engø Gård fredelig til. Stedet består av flere hus, og ligger idyllisk og beskyttet til mellom knauser og trær. Det er bare 6-7 minutters gange ned til fjorden. Engø er medlem av De Historiske Hotel og Spisesteder, og De Historiske sier selv at det skal være «… et bevisst forhold til vertskapsrollen, der historiefortelling danner rammen for opplevelsene innen overnatting og gastronomi.» I stor grad opplevde vi at Engø ivaretar dette.
Mottakelsen i resepsjonen var hjertelig og samtidig informativ uten å være påtrengende. Vi hadde på forhånd bestilt en pakke kalt EngøWeekend som på dag 1 inkluderte 3-retters middag og overnatting; og på dag 2 hjemmelaget frokost, Afternoon Tea, 5-retters middag, overnatting og hjemmelaget frokost.
Det er en rekke hus for overnatting. Husene har to eller flere rom. Vi besøkte bare noen dem, men disse hadde alle veldig god standard og var deilig rene. Sengene inkludert puter og dyner var etter vår smak veldig komfortable. Det var stille og fredelig i området. Sengene ble redd opp og badet ordnet hver formiddag av betjeningen. Et bevisst valg er det nok å ikke ha TV på rommene, for som de selv sier omtrent slik: Engø skal være et sted der tiden står deilig stille, der skuldrene senkes og sjelen rekker å få ro, der ganen skjemmes bort, og der vertskapsteamet står parat nettopp for gjesten. Store ord, men vår oppfatning er at de lever godt opp til dette.
Et eget bygg er badehus med et 12,5 (?) meters basseng og en jacuzzi. Det var behagelig temperatur i begge. Bygget er åpent fra kl 07 - 20, er smakfullt designet jnnvendig, er rent, og har godt utstyrte garderober med håndklær etc. Dusjene har moderne multifunksjonsdusjer.
Engø Gård har mange steder å servere mat. Om maten sier de selv at de «... serverer fantastiske retter med de beste råvarer». Nok en gang bruker de store ord, og de lever etter vår oppfatning opp til mye av dette. Særlig vil vi framheve frokosten. Den er blant de aller beste og mest vellykkede man kan få. Ikke hundrevis av retter, men mange nok til stor variasjon, og de som var der, var førsteklasses, kulinarisk. Det aller meste var hjemmelaget, og slik vi forsto det, var råvarene i hovedsaks kortreist. Og et pluss for dem som liker å lage god mat selv: I resepsjonen kan man få gratis oppskrifter på mange av frokostrettene. Vi har allerede med suksess prøvd en med glutenfritt nøttebrød.
Vi spiste ikke lunsj og kan derfor ikke si noe om den, men vi spiste to middager - en treretters «Engø Grill» i «Sjøboden» og en femretters i hovedrestauranten. Det ble på forhånd informert om at disse middagene ville ha ulike preg: Tre-retteren litt rustikk, fem-retteren mer sammensatt. Tre-retteren hadde da også tilsynelatende enkelt tilberedte retter. Men her kom de naturlige og rene smakene fram, noe som blant annet krever førsteklasses råvarer. Tre-retteren hadde høy kvalitet og ble derfor en vellykket middag og en god opplevelse. Det var raust med mat, også.
Fem-retteren hadde mer kompliserte retter og skulle etter vår forventning vise høy kokkekunst på en annen måte. Dessverre ble helhetsoppfatningen at kjøkkenet her hadde noen utfordringer før man kommer til det vi oppfatter som gourmet-nivå.
Vinen var bestilt i midlere prisklasse, og passet greit. For dem som foretrakk øl, var det på forhånd valgt ut tre typer som utgjorde et godt utvalg.
Betjeningen var vennlig. Spørsmål ble raskt besvart, og ønsker raskt oppfylt.
Dette er naturlig nok ikke et typisk rimelig sted, men sett i forhold til det man får, føles prisene akseptable.
Vi opplevde litt feil fra kjøkkenets side ved ett måltid. Men når det er sagt: Dette er et svært bra sted - idyllisk, fredelig, komfortabelt, rent og behagelig. Maten er av topp råvarer og i hovedsak svært god, og der frokosten er i en særklasse bra. Vi anbefaler derfor gjerne stedet.